Speelse Dans & Improvisatie

 "In ons leeft nog altijd de vreugde die we zien in de ogen van een kind. Onze taak is het dit kind in onszelf te herontdekken en dat tot de focus van ons leven te maken in plaats van pijn, zorgen en spanningen."

uit 'Dansend tussen vreugde en verdriet' door Mansukh Patel en Rita Goswami

 

Alles in de natuur en in het universum danst en beweegt. Dansen is meebewegen met het ritme van de natuur en op de verschillende ritmes in jezelf. Denk daarbij aan het ritme van je hart en je ademhaling. Ook je lymfe, spieren en spijsvertering hebben een ritme. Deze ritmes worden door de dans en beweging in balans gebracht met je natuurlijke ritme en het ritme van de natuur/ moeder aarde.

 

DANSPLEZIER

een impressie

“Dance, dance, otherwise we are lost.”

Pina Bausch 

In de dans kom je bij het spelende kind in jezelf, bij je ziel en je diepste werkelijkheid. Je keert naar binnen en je luistert naar wat je lichaam, hart en ziel je te vertellen hebben. Tijdens of na het dansen kunnen er creatieve inzichten ontstaan en kun je komen bij wat je werkelijk wenst. Het dansen geeft je een mogelijkheid om in 'flow' te komen. Tijdens 'flow' zijn je gevoelens, verlangens en gedachten in harmonie met elkaar en ben je volledig in het nu.

 

Het doel van 'speelse dans & improvisatie' is: thuiskomen in je lijf ofwel lekker in je vel (gaan) zitten. Het belang van de balans tussen plezier/ ontspanning, uitdaging en een doel hebben. Ontspanning in het dagelijks leven. Vertrouwen in jezelf. Bewust worden van de kracht en de liefde van je hart, je gedachtenkracht en de mogelijkheid om wensen werkelijkheid te laten worden. Dansend kun je een positieve spiraal creëren van wens naar werkelijkheid. Dit maakt je vertrouwd met je dansende lichaam. Je komt in contact met het spelende kind in jezelf, met wat er in jou beweegt, wat jij voelt en wilt uiten. We gebruiken hierbij thema’s. Je kunt hierbij denken aan thema's zoals de elementen, de windrichtingen, reizen, dansen en muziek uit verschillende landen, spiralen, driehoeken, de gulden snede of foto's.

Door spelenderwijs met elkaar te dansen, ontstaat er een sfeer van veiligheid en vertrouwen en met plezier tot bewust zijn komen. 

 

Soms hebben we een thema waardoor we tot 'dansmeditatie' komen. Je komt dan via de dans bij de stilte in jezelf door het gebruik van thema's, ritmes, chacra's en/of de elementen.

 

Je hebt geen ervaring met dans nodig en de dans hoeft er niet mooi uit te zien. Het is ook niet belangrijk of je oud of jong, lenig of stram bent. Iedereen is welkom en kan meedoen. Het gaat om de ervaring en het plezier. We laten ons inspireren door de kwaliteiten van een thema en laten daardoor onze dans verrijken. We komen daarbij de elementen aarde, water, vuur en lucht en verschillende dansen uit andere culturen tegen en ervaren hoe deze bij kunnen dragen aan onze innerlijke balans.

Een avond of workshop is opgebouwd uit een inleiding, een warming-up, oefeningen aan de hand van een thema, een deel vrij dansen, een cooling down en een ontspanning (zoals bij yoga).

 

leren dansen is belangrijker dan een dans leren

 

 

Thema: Japan Butohdans

Naam*
E-mailadres*
Bericht*

06-18339912 of marleen.v.haastrecht@gmail.com

Hartegroet, Marleen